Calculele Guvernului încep „să dea cu plus”: mișcarea momentului în lumea unde se învârt bani grei

de: Mădălina Bahrim
11 08. 2022

În ultima perioadă, Guvernul de la București a adoptat o strategie de stimulare a investițiilor în sectorul privat, în acele ramuri economice vitale, iar acum începem să culegem roadele.

Deși traversăm o perioadă dificilă, atât în plan intern, cât și la nivel internațional, investitorii par să aibă în continuare încredere în noi, ca destinație sigură pentru a-și plasa banii.

După ce Guvernul a lansat scheme de ajutor de stat pentru stimularea investițiilor, oamenii de afaceri din cele mai puternice industrii ale lumii, cum ar fi cea auto, n-au întârziat să apară.

Mai mulți giganți auto au planuri mari pentru țara noastră, iar acest lucru se traduce simplu, prin mai mulți bani la buget și diminuarea șanselor de a ne confrunta cu un colaps economic, dar avem și beneficii la nivel de imagine, ca potențială destinație pentru investiții.

Cine își investește banii la noi

Astfel, nume foarte puternice pe piața de profil, precum Assembly, Continental și Automobile Dacia pregătesc proiecte importante în economia românească, dat fiind faptul că autoritățile, prin schemele de ajutor, le oferă condițiile prielnice. De exemplu, Assembly poate primi un ajutor de stat de 185.482.500 de lei (cca. 37,8 mil. euro) prin schema de ajutor de stat pentru investițiile cu impact major în economie, al cărei buget tocmai a fost majorat, zilele acestea, cu 1 miliard de lei.

Valoarea totală a schemei a fost urcată, astfel, la 7,38 miliarde de lei.

„Pentru acordarea finanțării, punctajul a fost realizat pe baza criteriilor de evaluare prevăzute de HG nr.807/2014: valoarea investiției, tipul investiției inițiale, locul în care se va face investiția, rentabilitatea cifrei de afaceri (în cazul întreprinderilor în activitate), valoarea capitalului subscris și vărsat (în cazul întreprinderilor nou înființate).

În urma finalizării procesului de ordonare pe baza punctajului obținut, vor intra în analiză proiecte de investiții cu o valoare totală de cca 3,2 miliarde lei pentru care se solicită un ajutor de stat de aproximativ 682,8 milioane lei, în domenii precum industria alimentară, material de construcții, piese auto și producția de hârtie”, transmit guvernanții.